top of page

Interviews 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

City Press

 

 

Βιβιάννα Γιαννάκη

Γεννήθηκα μουσικός

12-05-2012

 

Με σπουδές και εμπειρία πάνω στο κλασικό τραγούδι, αλλά και με έντονο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική, η υψίφωνος Βιβιάννα Γιαννάκη παρουσιάζει μια πολυπρόσωπη παράσταση με μουσικές γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο. 

Μιλήστε μου λίγο για το «Soul», την παράσταση που θα παρουσιάσετε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Γεννήθηκα στην Ελλάδα, μεγάλωσα στην Κύπρο, έζησα πολλά χρόνια στο Παρίσι. Οι ρίζες μου κρατάνε από τη Σμύρνη και την Κύπρο. O συνεργάτης μου Τεό Μπόλτεν, με τον οποίο σχεδίασα την παράσταση, είναι βασικό στέλεχος και συνθέτης των Mecano, ενός ολλανδικού γκρουπ. Το «Soul» είναι ένα πλέγμα τραγουδιών που αφορά τις καταβολές και την πορεία μας. Έχει σχέση με τα σημεία από τα οποία λόγω καταγωγής ή διαδρομής έχουμε περάσει. Είναι μια σύνθεση τραγουδιών για τις παραδόσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, περιέχει σμυρναίικα, ρεμπέτικα, κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι, του Διονύση Σαββόπουλου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Νίκου Ζούδιαρη, μαζί με παραδοσιακά κέλτικα και σύγχρονες συνθέσεις του Τεό.  

Υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων και των Κελτών ή ανάμεσα στο ρεμπέτικο και τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ολλανδού συνθέτη;

Συνδετικός κρίκος είναι η καθαρότητα και η ειλικρίνεια, στα λόγια και τον κόσμο που εκφράζεται μέσα από τα τραγούδια. Παράλληλα, καλούμαι να λειτουργήσω κι εγώ σαν συνδετικός κρίκος. Νιώθω τον εαυτό μου σαν ένα μέσο που για να περάσει αυτό το υλικό πρέπει να διασταυρωθεί μέσα μου.

 Πώς μια υψίφωνος που συνήθως ερμηνεύει συνθέτες όπως... Ο Βέρντι… ...προσεγγίζει τα ρεμπέτικα ή τη μουσική του Σαββόπουλου, που εντάσσονται στο «Soul»;

Πράγματι, είναι κάπως διαφορετικό να τραγουδώ αυτά τα τραγούδια αντί για τα κλασικά. Όμως… όχι και τόσο. Στη ζωή μου έχω δουλέψει δίπλα σε πάρα πολλούς δασκάλους, μελετάω πολλά χρόνια μουσική και όπερα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω στο «Soul» είναι να θέσω στην υπηρεσία του υλικού όσες τεχνικές γνώσεις έχω συλλέξει μέχρι στιγμής, πράγμα που τελικά αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο. Στην όπερα στόχος μας είναι η φωνητική καθαρότητα. Σε αυτό το υλικό, το «Soul», δεν υπάρχει κάλυψη από πουθενά, από καμία ορχήστρα, από καμία θεατρική πλευρά, κι έτσι είναι πιο δύσκολο για τον ερμηνευτή να αγγίξει την καθαρότητα. Τα τραγούδια είναι απλά και ο τραγουδιστής πρέπει να είναι εξίσου απλός και καίριος. Σε αυτή την προσπάθεια της καθαρότητας και της απλότητας με βοήθησε πολύ το αϊκίντο.  

Τι είναι το αϊκίντο; Με ποιο τρόπο σας βοήθησε;

Το αϊκίντο είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη, ειρηνική, που βασίζεται στη μεταστροφή της επίθεσης σε άμυνα. Το δουλεύω τα τελευταία τρία χρόνια με τον Βασίλη Νυκτερή και έχει μεγάλη σχέση με την τεχνική που χρησιμοποιώ στην όπερα, γιατί μου διδάσκει πώς να «γειώνομαι». Να το πω απλά: στην όπερα μαθαίνουμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή με τη γη για να παράγουμε τις πολύ υψηλές συχνότητες, τις λεγόμενες κορόνες. Κάτι παρόμοιο μαθαίνουμε και στο αϊκίντο.

 Εκτός από μουσική, σπουδάσατε κάτι άλλο;

Νομική, αλλά την άφησα λίγο πριν το πτυχίο. Προετοιμαζόμουν για δύο διπλώματα μαζί, φωνητικής και πιάνου, και δεν προλάβαινα και τη Νομική. Το κυριότερο όμως είναι ότι συνειδητοποίησα νωρίς πως δεν θα γίνω ποτέ δικηγόρος, αλλά και ότι δεν χρειάζεται εμένα η νομική επιστήμη. Ωστόσο οι γνώσεις που αποκόμισα ήταν πολύ σημαντικές για να μπορώ να ελέγχω τα συμβόλαιά μου και οτιδήποτε άλλο προκύπτει στη δουλειά μου, μέχρι εκεί όμως. Γεννήθηκα μουσικός και η ζωή με πάει εκεί εδώ και πολλά χρόνια. 

Πότε ξεκινήσατε τη μουσική;

Στο δημοτικό, στην Κύπρο. Το κυπριακό σχολείο έχει ένα φοβερό σύστημα εκπαίδευσης, με θέατρο, μουσική, εργαστήρια τέχνης… Το πρώτο όργανο που έπιασα στα χέρια μου ήταν το μαντολίνο, λίγο αργότερα έμαθα πιάνο. Μελετούσα μόνη μου στο ωδείο. Οι καθηγητές του ωδείου είχαν μια χορωδία, έκαναν συναυλίες και τραγουδούσαν αποσπάσματα από όπερες. Την πρώτη φορά που πήγα σε μια τέτοια συναυλία, δώδεκα χρονών, εντυπωσιάστηκα φοβερά. Ήθελα να αρχίσω φωνητική. Παρακάλεσα το μαέστρο, του τραγούδησα, του άρεσε η φωνή μου και με πήραν. Στα 17 μου, που ήρθα στην Ελλάδα, άρχισα κλασικό τραγούδι… κι από κει και πέρα ο δρόμος ήταν εύκολος.

 Έχετε δουλέψει πολύ στο εξωτερικό. Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που εργάζονται έξω σε σχέση με την Ελλάδα;

Στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, υπάρχει μια αφοσίωση την ώρα που δουλεύεις λίγο… στεγνή. Ένας επαγγελματίας αποστασιοποιείται απ’ οτιδήποτε προσωπικό και μπορεί να κάνει τη δουλειά του απλά. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος γεμάτος φως και θετική ενέργεια. Το κακό είναι ότι παραμένει στην εποχή της στέρησης και της έλλειψης. Ο άνθρωπος μπαίνει διαρκώς σε μια θέση ένδειας, όπως π.χ. ένας καλλιτέχνης που αγωνίζεται για να πετύχει κάτι αλλά συνεχώς νιώθει ότι του συμβαίνουν αρνητικά πράγματα. Προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτό. Αυτή τη στιγμή ναι μεν περνάμε μια δύσκολη φάση, από την οποία όμως θα απεμπλακούμε, κι αυτό θα γίνει μέσα από την προσωπική εργασία όλων μας. Το πιστεύω πραγματικά αυτό.

 

 Info: Η μουσική παράσταση «Soul» πραγματοποιείται στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550) στις 16 Μαΐου στις 21.00. Η Βιβιάννα Γιαννάκη τραγουδά a cappella, συνοδεία πιάνου και άλλων οργάνων, καθώς και ηλεκτρονικών ήχων. Τιμή εισιτηρίου: €10 (προπωλούνται μέσω πιστωτικής κάρτας στα 210 3418579 και www.mcf.gr, αλλά και στα ταμεία του Ιδρύματος και τα καταστήματα Public). Ευχαριστίες για τη σημαντική υποστήριξη της παράστασης στους Cyta Ελλάδος, θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Βασίλη Νυκτερή - Aikido Academy και Γιώργο Ελευθεριάδη.

 

 

Από την Ελευθερία Αλαβάνου

 

 

 

Scholars' Association News

Scholars´ News

 

Issues Archive

ISSUES ARCHIVE LECTURES ARCHIVE SCHOLARS´ NEWS

 

Success stories

 

 

 

VIVIANNA GIANNAKI-DELENDA

 

Soprano Vivianna Giannaki-Delenda, resident in Paris, performed at Brest’s School of Fine Arts, as part of her collaboration with the Dutch music group MECANO, during an event organised under the aegis of the French Ministry of Culture.

She also performed, as an invited artist, in the opening of a retrospective by the important performance artist Frank Uwe Laysiepen, aka Ulay, recently organized at the Booze Cooperativa art space in Athens, in collaboration with the Goethe Institute. Moreover, in October 2008, Vivianna presented a recital within the framework of a tribute to Maria Callas, held under the aegis of the French bank Crédit Mutuel.

She recently participated in a similar tribute to Callas in Elounda, Crete, and presented a recital of arias at the Athens Stock Exchange to an audience consisting of the presidents of the European Stock Exchanges. Vivianna also works as an educator and animator for groups supporting detoxification programmes.

 

 

 

""

 

culturenow.gr

 

 

Βιβιάννα Γιαννάκη: TANGO CRUDO σημαίνει ωμό tango

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 11:24

" TANGO CRUDO" σημαίνει ωμό tango.

Η αίσθηση της γεύσης ενεργοποιείται.

Μαζί με τις άλλες τέσσερεις αισθήσεις, απολαμβάνει αυτός που συμμετέχει παρακολουθώντας το δρώμενο, την ηδονή που προσφέρει το είδος.

Βλέπει ό, τι διαδραματίζεται πάνω στησκηνή .

Μυρίζει τον αέρα που μεταφέρει το άρωμα του Αργεντίνικου πάθους.

Αισθάνεται στο δέρμα του τον ηλεκτρισμό της διέγερσης που δημιουργεί η μουσική και ο χορός.

Ακούει  τον παλμό της ζωής μέσα απ’ όλα τα στοιχεία.

Το Αργεντίνικο Τango, γεννήθηκε από τους άντρες, στις γειτονιές του Montevideo και του Buenos Aires  την εποχή του 1890. Προετοιμάζονταν, χορεύοντας μεταξύ τους, πριν συναντήσουν τα βράδια, τις γυναίκες με τις οποίες θα χόρευαν.

Προσμονή για το Άγγιγμα.

Επιθυμία για τη σύνδεση με την άλλη Ανθρώπινη Ύπαρξη.

Πόθος για την απελευθέρωση του Πρωτόγονου μαζί με το Θεϊκό.

Το πρωτόγονο, καθαρό υλικό του αυθεντικού Αργεντίνικου Tango , ενώνεται με τον έρωτα και το πάθος.

Η παράσταση προσκαλεί τους συμμετέχοντες, καλλιτέχνες και θεατές να αφεθούν στη Δίνη, στο Duende αυτής της τέχνης.

Στην ουσία της ζωής.

Η ομάδα SANGRE Y AGUA / VIVIANNA GIANNAKI

Πήρε το όνομά της από τα δύο στοιχεία που συνθέτουν την υγρή ζωή, το αίμα. 

 

 

Info: H Υψίφωνος Βιβιάννα Γιαννάκη, υπότροφος του Ιδρύματος Α. Ωνάσης και νικήτρια των διεθνών Διαγωνισμών "Giuseppe Di Stefano" στη Σικελία και "Giuseppe e Stanislao Giacomantonio" στο Reggio Calabria, έχει εμφανιστεί σαν σολίστ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Εθνική Λυρική Σκηνή .

Δημιούργησε την ομάδα "Sangre y Agua"/Vivianna Giannaki με σκοπό την υλοποίηση παραστάσεων που αφορούν αποκλειστικά το Αργεντίνικο Tango.

Η πρώτη παράσταση της ομάδας, με τίτλο"Bailando Espero" παρουσιάστηκε Υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα.

 

Η παράσταση"Tango Crudo" θα παρουσιαστεί στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, στις 21.00.

 

 

 

 GREEK RADIOPHONY - INTERVIEW
 TRITO PROGRAMMA
Small Heading
Vivianna Giannaki Vocalist Interview Radio Tango AM 1120 Buenos Aires
bottom of page